Sidor

torsdag 22 augusti 2013

Abiskojaure ( Onsdag 7 augusti 2013)


STF anläggning vid Abiskojaure har butik för påfyllning av proviant och dessutom en splitterny bastu. Just det där med bastun verkar lovande precis när vi kommer lite småfuktiga som vi är, men det ska visa sig att vi har en sänggranne som inte riktigt greppat det här med att järnkaminer värmer långt efter man eldat klart i dem. Följdaktligen får vi vår egen lilla bastu i sovsalen och i köket eldas det också friskt sedan ett gäng våta vandrare hängt alla sina kläder på framför kaminen där. Torkrummet är redan överfullt. I vart fall så bestämmer vi oss för att hoppa över bastun idag. Det kommer fler chanser.


STF stugor Abiskojaure
Foto: Chatrin Svensson

Flaggan i topp
Foto: Chatrin Svensson



Choklad med mjukostmackor sitter fint efter en ruggig vandring
Foto: Chatrin Svensson



Kamin
Foto: Chatrin Svensson



Torkrummet är fullt och snart är kaminen i köket också blockerad
Foto: Chatrin Svensson



Sovsal
Foto: Chatrin Svensson

När regnet avtar kollar vi runt lite i omgivningarna och jag hittar ett fåtal mogna åkerbär. Det är ett litet bär som är svårt att rensa (kräver typ nagelsax), men det har stor arom och är nog i naturligt tillstånd det godaste bäret jag vet. Jag börjar få förhoppningar om att vi kanske ska springa på fler mogna bär längre fram. Vi rör oss ju söderut och jag vill minnas att förra året vid den här tiden blommade åkerbären vid STF Kebnekaise. Och det var en sen sommar. Så kanske i år...


Åkerbär
Foto: Chatrin Svensson



Åkerbär
Foto: Chatrin Svensson


När man ätit ett åkerbär vill man gärna ha fler...
Foto: Chatrin Svensson


Vy över Abiskojaure
Foto: Chatrin Svensson

När vi tar kvällspromenad till stranden vid tandborstningen får vi oväntat se ripor. Först springer vi på en på spången och när den knatar/flaxar iväg mot skogen så upptäcker vi att den har ett gäng polare med sig.



Strand vid Abiskojaure
Foto: Chatrin Svensson



Dalripa på väg till stranden
Foto: Chatrin Svensson



Dalripor
Foto: Chatrin Svensson




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar