Sidor

lördag 1 oktober 2011

Lingonkaka (2011-09-30)

Försöker reparera mitt skamfilade rykte efter hallonpajen tidigare i veckan. Jag lyckas över förväntan tycker jag! Till hjälp har jag ett handskrivet recept av en gammal studiekompis, en mästare på goda saker. (Visst är det något särskilt med handskrivna recept? En länk på nätet är inte alls samma grej.)

Den blir syrling och söt och lite besk och lite kladdig. Mmmums!


Helenas lingonkaka


2 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
125 g smält margarin


4 dl (frusna) lingon
1 dl socker


Lätt vispad grädde till servering


Smält margarin. Vispa ägg och 2 dl socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Tillsätt det smälta avsvalnade margarinet. Smörj och bröa en rund form (Ca 1,5 l) med löstagbar kant. Häll smeten i formen. Rör ihop lingon och 1 dl socker, häll detta över kakan.


Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen i 175-200 grader C i ca 50 minuter.


Servera kakan ljummen med mjukrörd glass eller lätt vispad grädde. Som garnering kan man sikta över lite florsocker.


Ps. Denna kaka är otroligt god flera dagar senare... förvara i kylskåp och gå och nalla då och då!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar