Julafton inleds med grötfrukost och ett par avsnitt av svt-julkalendern. (Bra kalender i år, även om jag tyckte "Tjuvarnas jul" förra året var snäppet bättre.) Sedan tar vi varsin joggingrunda.
Det känns på något sätt bra att grunda med lite aktivitet när man vet vilka smaskigheter som väntar. Jag tar min, betydligt kortare, runda längs Edsviken. På strandpromenaden ser jag massor med andra som även de dragit på sig löparskorna. Mungiporna på samtliga pekar snabbt uppåt när man flåsande möts.
I år har vi beslutat oss för ett experiment. Det stora julbordet ska delas upp i lunch och middag istället för att vara en måltid. Det är min idé. Jag orkar oftast bara äta en promille av allt som är uppdukat eller så går jag därifrån med en lätt illamående känsla. Så i år tänkte jag få smaka på mer och samtidigt må bättre.
Lunchen består av julbordets kalla del. Middagen består av julbordets varma rätter. För egen del är jag inte så huslig. Jag bidrar med en rödbets-/vitkåls-/gulbets-/granatäppel-sallad med dressing på apelsin och olja, min variant på köttbullar samt rotlåda. Underbara M däremot har fixat vörtbröd, två egna sillinläggningar (whiskey-sill och en improviserad inlägging med ingefära och pommerans), julskinka, sallad på hasselnötter, janssons frestelse samt hans variant på köttbullar.
Någonstans under aftonen hinner vi med lite pusslande, promenerande, paketöppnande samt Karl-Bertil Jonssons Julafton. Lite lagom julefrid sådär.
Finaste granen Foto: Mattias Berglund |
En ny tomte Foto: Mattias Berglund |
En ny kula Foto: Mattias Berglund |
Ny stjärna Foto: Mattias Berglund |
Vackraste julbuketten Foto: Mattias Berglund |
I ett försök att flirta med traktens småfåglar Foto: Mattias Berglund |
Julmiddag Foto: Mattias Berglund |
Det rasslar Foto: Chatrin Svensson |
Paketöppning Foto: Mattias Berglund |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar